Historia

Om hur det började och fortsatte…

Fröet till det som sedermera skulle visa sig bli Eslövs Dragspelsklubb, såddes 1982, av dåvarande karnevalsgeneral Thord Håkansson.
Idén han fick var att samla så många dragspelare med komp som möjligt till att spela på karnevalssöndagen i Skytteskogen.

Ca: 15-20 dragspelare mötte upp till framträdandet som blev mycket uppskattat trots att träningen endast hade bestått av några få timmars spelning tillsammans.
Följden av detta uppträdandet blev att dragspelarna beslöt att träffas och spela ihop.

Träningen tog vid och efter ett par gånger kom man underfund med att en musik- och spelledare behövdes. Det blev Karl-Axel “Acke” Lantz som fick detta uppdrag, vilket han har skött med den äran i 25 års tid, med god hjälp av Ante Green!

Träffarna fortsatte och intresset bara ökade och tankarna på en permanent klubb växte sig allt starkare.
I februari 1983 sammankallades det till ett möte och Eslövs Dragspelsklubb bildades med allt som tillhör en förening.
Vi kom att ingå som en kulturgrupp i ABF, Eslöv.
Det togs det kontakt med dagspressen och den “stora nyheten” om klubbens bildande kom ut i tidningarna. Detta i sin tur resulterade i förfrågningar om framträdande på olika ställen.

Efter detta har intresset bara ökat och vi räknar idag till ett antal av ca: 30 aktiva och ett 100-tal passiva medlemmar.
Vi är ett härligt gäng som har roligt på våra “möten”.
Ett 15-tal spelningar har vi haft per år sedan vi kom igång, något färre nu för tiden.
Klubbens repertoar består av ungefär 500 melodier.
Förutom huvudinstrumenten dragspel, finns det i klubben: gitarr, bas, trummor, klarinett och tvärflöjt. Ibland har vi hjälp av piano.

Klubben har under dessa år spelat in 5 kassettband och två CD-skivor.